onsdag 11. februar 2009

Bokmelding av Mengele Zoo

Forfattar: Gert Nygårdshaug
Forlag: J.W. Cappelens Forlag AS
Utgivelsesår: 1989 (Solum forlag)
Antal sider: 455


Boka Mengele Zoo handlar om ein gut som heter Mino Aquiles Portoguesa. Han bor i regnskogen i Latin-Amerika saman med sin familie. Mino sin store lidenskap er å fange sommarfuglar, og saman med sin far drar han ut i dei tette regnskogane for å fange vakre sommarfuglar som faren kan selje og tene pengar til familien på. Til tross for familiens vanskelige kår, har Mino det godt der han bor, beskytta for omverda i den lille landsbyen. Landsbyen har lenge vore terrorisert av amerikanarar, og ein dag blir landsbyen utsett for ei frykteleg hending som forandrar kvardagen til Mino fullstendig.

I starten av boka er all handlinga lagt til regnskogen og landsbyar omkring. Utover i boka følgjar du Mino på sin reise som strekker seg over mange forskjellige byar, land og stadar i verda. Mino ønske å gjere slutt på all vondskap mot det som angår han mest i livet, nemlig regnskogen og alt det vakre som finnes der – både menneske, plantar, og dyr. Hans oppgåve blir å få ein ende på utslettinga av uskyldige menneske i Latin-Amerika, noko som var, og fortsett er ein realitet.

Mino har ei stor kjærleik for regnskogen, og det er denne kjærleiken og kampen mot dei som gjer regnskogen vondt som er hovudtemaet i boka. Boka tar også for seg politiske tema som omhandlar regnskogen, og det verdsomfattande tema terrorisme.

Gert sin skrivemåte er etter min meining heilt fantastisk. Han beskriver miljøet og naturen på ei måte som får deg til å sjå det for deg i kvar minste detalj. Boka er lettlest, og måten han skriv på verker veldig naturlig og passande er i forhold til miljøet og omverda. Han har ingen dialekt, men det hend at han brukar nokre fremmendord. Sjølv om dei ikkje alltid er like lett å forstå, syns eg dette bare gjer boka meir spennande å lese, og at det blir meir naturlig når du tenkar over kor i verda handlinga er satt.

Mengele Zoo er ei bok i ein egen klasse, og det er ikkje rart at den i 2007 ble vald til ”Folkets Favoritt”. Eg vil på det sterkaste anbefale den, til både gutar og jenter, unge og gamle. Eg trur denne boka innehald tema som dei fleste kan føle at angår dei sjølv. Boka er verkeleg ei tankevekkar for både dei unge og dei eldre i samfunnet.

Ingen kommentarer: